We will be happy to help youwedding@alegriabg.com

20 важни въпроса, които всички младоженци си задават преди сватбата (част 1)

20 важни въпроса, които всички младоженци си задават преди сватбата (част 1)

Замисляли ли сте се някога колко много детайли има при организирането на една сватба? Хората, които просто искат да се омъжат/оженят си мислят, че всичко е лесно, преди обаче да започнат самата организация. Тогава те осъзнават, че имат да мислят за 1001 неща, а отговорите на много от въпросите са неясни. И именно в разгара на цялата тази организация изникват много дилеми, пред които са изправени много двойки.

Затова реших да ви споделя едни от най-често задаваните въпроси в месеците преди сватбата. Много от тях ще ви бъдат познати, затова се надявам, че събраната информация ще ви бъде полезна . Ако и вие имате други въпроси, които мислите че са важни можете да ги споделите с нас.

Преди да прочетете статията бихме искали да ви дадем един ценен съвет – винаги, когато четете такива полезни съвети, имайте предвид, че информацията е базирана на нашия опит като професионалисти в бранша, но това със сигурност не означава, че всичко е валидно и приложимо за вас самите. Всеки един колега в бранша се опитва да дава полезна информация, за да можете вие, нашите клиенти, да имате колкото се може повече информация преди да вземете правилните за вас решения.  Най-важното за вас е  да проучите пазара преди да вземете решения и да се запознаете лично с хората, които ще бъдат до вас по време на сватбения ви ден, защото само така може да бъдете сигурни, че сте направили правилния избор. Ако някое място или професионалист ви бъдат препоръчани от ваши познати или приятели, не приемайте тяхната дума за чиста монета. Те все пак са хора, които са различни от вас самите и вие трябва да се уверите предварително, че препоръките им са в съответствие с вашите желания. Има прекалено голям избор в сватбения бранш, за да се ограничавате сами и да си мислите, че има само 10 добри ресторанта, сватбени агенции, ДЖ-и и тн. Избор винаги има. Важното е вие, като клиенти, да знаете какво точно търсите. Съветът ни към вас е: Търсете отношение, коректност, отзивчивост и професионализъм от хората, които ще бъдат до вас по време на сватбения ви ден. Важна е химията между хората, затова не спирайте да я търсите J

Успех на всички и приятно четене!

 1. Как и кога да започнем с организирането на сватбата?

Това е със сигурност един от първите въпроси, които вълнува всяка една двойка, която е решила да организира своята мечтана сватба. Напоследък има страшен бум около женитбите и се организират все повече сватби! Следователно започва да става все по-трудно да организирате своята сватба, ако решите да го направите едва няколко месеца преди избраната дата. Това е така, защото повечето ресторанти, агенции, ДЖ-и, фотографи и т.н. вече са заети и изборът ви е доста по-ограничен.  Разбира се, ранното организиране на сватбата (поне 1 година предварително) е препоръчително, а не задължително, защото ви дава възможността да имате по-богат избор, преди всички по-добри места и професионалисти в бранша да бъдат заети. Това в никакъв случай не означава, че ако решите да организирате сватбата си 3-4 месеца преди датата няма да се справите.  Поради факта, че вече и в България стана популярно нещата да се организират доста по-рано от обикновено (както е на много места по света), вече има една тенденция, при която младоженците приемат за сравнително нормално да започнат организацията поне 9-12 месеца предварително, за да могат да са спокойни, че всичко, което искат да направят, ще може да се случи. Ако трябва да бъдем честни, един от факторите, които налагат по-ранна организация са липсата на достатъчно места за сватби в България, което принуждава младоженците да бързат да запазят поне ресторанта.  В София например има не повече от 45 -55 ресторанта, които са подходящи и които се ползват за сватби, което ограничава избора и възможностите на младоженците. Ресторантите в столицата и навсякъде в България са много повече, но тези които са пригодени и подходящи за сватба не са чак толкова много. И така, притиснати от обстоятелстватa, доста младоженци започват организацията на своята сватба още от предишната година. Ако обаче вие не сте от типа хора, които искат да направят сватбата си в типичния „сватбарски ресторант“, не държат за тях да работят най-търсените имена в бранша и нямат хиляди изисквания, то тогава вие нямате нужда да започвате организацията 1 година предварително. Няколко месеца биха ви били достатъчни, за да се справите. Затова в зависимост от вашите изисквания и желания, сами трябва да прецените кога е подходящия за вас момент да започнете. А на въпроса как да започнете, отговорът е лесен – всичко започва с избора на дата и място за сватбата. От там насетне нещата се организират спрямо вашите приоритети и спрямо това кой точно искате да работи за вашия комфорт в сватбения ден.  Ясно е че повечето професионалисти в бранша с установено име и с добра репутация биват запазвани от по-рано, така че ако държите на някой специален човек е хубаво да си го запазите предварително и да бъдете спокойни.  На тази кратка инфо графика можете да видите един примерен план за това как и кога можете да започнете организацията.

wedding-planning-

2.Колко струва една сватба?

Следващият по важност въпрос, чийто отговор не е много  лесен, но все пак има такъв, е описан много подробно в една отделна статия, която можете да прочетете ТУК.

3.Къде да бъде сватбата – в родния град, на морето, в планината, в затворен комплекс или просто на някое нестандартно място?

Дилемите тук са големи, защото има много фактори, с които трябва да се съобразите. Отгоре на всичко, разнообразието от локации вече е доста голямо и отнема време и ресурси, докато се сравнят всички оферти и се избере най-подходящата локация.

Опитът ни до момента показва, че сватбите извън София, доста често излизат сходни или дори по-скъпи от колкото тези в града ( тук визираме София, Пловдив, Варна и Бургас, като по-големи областни градове).

Основните причини са следните:

 • кувертите в ресторантите са на доста сходни цени. За сравнение. Средна цена на куверт в София е между 80 и 100лв, във Варна между 70 и 100, в Пловдив между 65 и 90лв., в планинските куверти между 60 и 100лв., по южното черноморие са между 65 и 90лв.
 • има логистични и транспортни разходи, които нямате ако сватбата е в града. В повечето случаи двойките избират екипи (фотограф, видео оператор, DJ, декоратори и т.н) от София или други градове в България, което води след себе си този тип разходи. Ако имате 4 до 8  души от различни локации, бихте платили поне 1000 до 1500лв. за транспорт, нощувки и командировъчни. Разбира се, винаги може да се наемат хора от района, в който сте решили да празнувате, но ако все пак искате да изберете други, ще трябва да предвидите тези разходи в бюджета си.
 • имате транспортни разходи за гостите или разход за нощувки. Не всички двойки избират да поемат този вид разходи, но тъй като в днешно време е лукс да бъдеш гост на една сватба, не всеки би могъл да си позволи да платни по 200-300лв за транспорт и нощувка, в случай че сватбата е на морето или на друга отдалечена локация. В повечето случаи двойките са пред дилема, но все сам преценява как да действа в подобна ситуация. Ако все пак решите да поемете част или всички разходи за вашите гости, то бюджета би нарастнал значително.
 • ако сте на открита локация ще трябва да предвидите и разходи за наемане на шатра и инвентар в случай на лоши метеорологични условия

Това, което трябва да съобразите преди да направите своя избор е:

 • ако изберете да организирате сватба извън родното ви място или мястото, където живеете, то преценете в коя част на България ще бъде най-удобно от логистична гледна точка. Ако имате гости от различни краища на България и света, то помислите как биха могли да се продвижат до там и дали има къде да нощуват.
 • направете сравнение на няколко локации и преценете коя от тях ще отговаря чисто финансово на вашите изисквания
 • преценете колко гости ще поканите, в случай че искате сватбата да бъде на някои по-атрактивно и популярно място. Там обикновено ще имате доста по-високи разходи и ще ви бъде необходим по-висок бюджет.
 • обърнете внимание какво е включено в офертите от локациите и дали няма скрити разходи, липсващи елементи и други.

35146945_1724514727662557_5362965189652119552_n_wm

4. Колко е нормално да се плати за сватбен куверт?

Сватби вече се организират на какви ли не чудати места, затова всичко e въпрос на личен избор и финансови възможности. Сватбените куверти в най-популярните сватбени ресторанти в гр.София започват от 45лв и могат да стигнат до 90лв. на човек. В средния ценови клас ресторанти цените са около 50-65лв, а в по-високият клас са между 75 и 95лв. В останалите големи градове в страната като Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен и други цените са малко по-ниски, но отново минималната цена е около 35лв. и може да стигне до 65-75лв. на човек. Тъй като вече има голям интерес за сватби извън София, доста от комплексите и ресторантите в цялата страна започват да увеличават цените на кувертите си, но за момента все още среданта цена е около 45- 55лв. на човек за тристепенно меню.

5. Как да изберем ресторант за сватбата?

След като вече сте помислили къде точно искате да бъде сватбата, остава да помислите за още няколко други фактора, които ще подпомогнат вашия избор. Тези неща са следните:

 • Преценете с какъв бюджет разполагате и спрямо него търсете опции в зададения ценови диапазон
 • Помислете колко гости смятате да поканите, за да стесните кръга на търсене и да гледате места с капацитета, който ви интересува
 • Решете дали искате сватба на открито или на закрито и по този начин още повече ще стесните кръга на търсене
 • Приоритизирайте нещата, които за важни за вас, при избора на ресторант. Помислете на кое държите повече – на добра храна и обслужване, на красива атмосфера или на нещо съвсем различно
 • Обмислете дали искате да има място за изнесен ритуал или уелкъм дринк коктейл
 • Помислете дали ще имате много гости от други населени места, които ще изискват хотелско настаняване

След като обсъдите всички тези въпроси и прецените кои са важни за вас, тогава можете да започнете с истинското търсене. Колкото повече избрани критерии имате, толкова по-лесно ще изберете място, защото ще имате конкретен ориентир.

6. Как да изберем дата за сватбата?

Повечето бъдещи младоженци предпочитат периода март- октомври за своето тържество, като най-предпочитаните месеци са летните( от юни до септември). Но винаги има и любители на екстремните изживявания, които държат сватбата им да бъде зимата, така че изборът на сезон зависи изцяло от вас самите.  Като дни от седмицата най-предпочитаните са събота и неделя, като тенденциите са повече за съботни сватби. Поради натовареността на заведенията и професионалистите в бранша, започваме да наблюдаваме и много сватби през седмицата, като най-търсените дни са четвъртък, петък или понеделник. Повечето младоженци се съобразяват с това дали гостите им трябва да са на работа на следващия ден, или дали не трябва да си вземат почивка специално заради тях и по този начин се опитват да изберат най-подходящата дата. Истината е, че има много фактори, които могат да повлияят на избора ви, но всичко зависи от вашите приоритети.

А отговорът на въпроса как точно да изберете подходящата дата за сватбата, зависи от това какъв тип младоженци сте:

 • Ако сте от хората, които държат на символиката, вие най-вероятно ще търсите дати от типа на 11.11.2011, 07.07.2017, 08.08.2018, 18.08.2018, 19.9. 2019 и тн. При избора на такива дати, трябва да имате предвид, че много други двойки също са помислили за това и най-вероятно повечето ресторанти, професионалисти и агенти в бранша са вече заети. Всяка година има такива дати с повтарящи се комбинации числа, затова ако вие търсите именно това, можете бързо и лесно да изберете подходящата дата, но трябва да се организирате доста по-рано от обикновено.
 • Ако сте от хората, които не отдават никакво специално внимание на датите, на символите и на нумерологията, то тогава вие много лесно бихте могли да си изберете своята дата. Преценете през кой месец и в кой ден предпочитате и започнете да проучвате директно с ресторантите, кои са свободните дати за вашия месец.
 • Ако сте от хората, които вярват в нумерологията и астрологията, изборът на дата за сватбата е доста важен за вас и затова трябва да подходите с малко повече внимание към детайлите. Има много информация, която можете да проверите сами в интернет, но ако искате да бъдете по-сигурни, винаги можете да се доверите на някой изпитан нумеролог, който да ви помогне в избора на дата за големия ден. Посъветвайте се с някой специалист или прочетете сами, това което ви е необходимо и направете своя избор. Колкото и странно да звучи за някои хора, изборът на дата за сватбата с помощта на нумеролог или астролог става все популярно в България.

Без значение кой от всичките варианти ви устройва е хубаво да помислите за дата от рано и винаги да имате и план Б. Успех!

Interplay of numbers and attractive abstract forms on the subject of mathematics, science, computing, modern technologies and numerology

7. Колко време преди сватбата да изпратим поканите?

Тъй като повечето сватби са по време на летния сезон, когато хората плануват своите почивки, е хубаво да предупредете гостите си колкото се може по-рано, за да могат да си направят планове.  В най-добрия случай поканите се раздават 4-5 месеца преди датата на сватбата. Ако вие сте от хората, които обичат да организират нещата от рано, можете да раздадете поканите и половин година преди това.  Важното е гостите ви да имат поне няколко месеца предизвестие, а не да получават информация в последния момент. Правилото за колкото по-рано, толкова по-добре е валидно и тук.

8. Да похарчим ли 15-20 хиляди лева за сватба или да отидем само аз и половинката ми и да си направим мини сватба на някой остров?

Много хубав въпрос, който започваме да чуваме все по-често. Тъй като сватбата е нещо много лично, решението за това как да протече сватбения ден е само и единствено в ръцете на бъдещите младоженци.  Ако вие и половинката ви не сте големи любители на сватбите и искате да направите сватба просто, за да направите удоволствие на някой друг (например родители и роднини), тогава не бихме ви посъветвали да се захващате с организацията на нещо голямо и грандиозно. Ако не ви допадат големите партита и не обичате да бъдете център на внимание, тогава сватбата не е вашето нещо. Със сигурност няма да се чувствате добре в кожата си и това нещо ще личи по време на цялото тържество.  Затова, ако сте от този тип хора и искате да направите сватба, въпреки че това не е вашето най-голямо желание, ви препоръчваме да направите една малка и семпла сватба само за вас, вашите родители и най-близки приятели. Така няма да ви се налага да правите организация една година по-рано и можете да организирате нещо в съвсем тесен кръг, така че вие с вашата половинка да се чувствате наистина добре.  В този случай след тържеството можете да си закупите самолетни билети за която и да е точка на света и да отидете да си направите една красива церемония на брега на морето, където ще бъдете само вие двамата и ще се радвате на всеки един миг прекаран заедно.

Ако обаче сте от хората, които обичат сватбите, веселбите и големите и шумни партита, то тогава традиционната българска сватба, с много гости и добро настроение, е за предпочитане пред мини сватба на някой далечен остров. Тук отново е въпрос на личен избор колко голяма да бъде сватбата, но е важно да знаете, че не бройката, а хората, които присъстват на самата сватба, я правят истински неповторима. Така че, ако винаги сте си мечтали за една красива и весела сватба, със сигурност не трябва да се замисляте кое е правилното решение.  За всички хора, които организират сватба, защото наистина го искат, е много важно да следват мечтите си и всички свои желания, за да може денят им да бъде наистина незабравим.  След като приключи вашият сватбеният ден, вие със сигурност ще се радвате от сърце за вече отминалия момент и с радост можете отново да заминете на следсватбено пътешествие, където да си починете и да обсъдите всички емоции от сватбата. Помнете, че въпреки дребните неща, които може да не се получат, така както искате, най-важно е вашето настроение и вашите спомени, които ще ви останат завинаги в сърцето. Ако наистина искате една прекрасна сватба е хубаво да се заредите с много добро настроение, което със сигурност ще ви помогне за реализирането на мечтите ви.

pareja-en-el-caribe

9. Колко гости да поканим?

Отново един много деликатен и често задаван въпрос, за който няма еднозначен отговор. Това нещо трябва да бъде решено вътре в семейството, но е хубаво да се вземе под внимание, това което искат младоженците. Времето на големите Български сватби с по 300-400 души вече е отминало и много бъдещи семейства нямат нито желанието, нито финансовата възможност да поканят цялата околия на своята сватба. Хубаво е да се канят хора, които са наистина близки на младоженците или на техните родители, за да могат те наистина да се зарадват на хубавия празник. Разбира се, че е хубаво да се уважат и родителите на младоженците и техните желания, но всичко трябва да бъде с мярка и да бъде съобразено с възможностите на хората, които плащат сватбата и с желанията на самите младоженци, за да няма после обидени и огорчени хора.

Много често се получава така че младоженците се запознават с едни 50 + роднини, които никога не са виждали, по време на сватбата и това не допринася по никакъв начин за тяхното добро настроение.  Все пак какъв повод за радост имат тези далечни роднини, които никога не са те виждали, а само за чували за теб?  Помислете каква точно искате да бъде вашата сватба и какво настроение искате да създадете и така ще можете сами да прецените колко и кои гости да поканите.

10. На кого да се доверя за организацията на сватбата? Мога ли да се справя сам или имам нужда от професионалист?

Това е един сравнително лесен въпрос, който обаче не изглежда толкова лесен за бъдещите булки. От моя личен опит и от опита на колеги, с които работя от много години мога да споделя следния отговор – ако вие сте човек, който обича да организира и който няма проблем с това да прави проучване да прекарва дни в търсене на правилната услуга, то тогава вие ще се справите и сами с организацията на вашата сватба. Безспорно е, че нещата които трябва да се организират са много, но, ако вие имате критерии, по които да търсите и знаете какво точно искате, организацията може да ви отнеме 3-4 седмици и след това можете да си почивате в очакване на големия ден. Много от нашите булки, които точно и ясно знаеха всичко което искат и не искат да има по време на тяхната сватба, се справиха много бързо с организацията и не прекараха излишно време в търсене и в чудене. Ако обаче сте от хората, които се изнервят да прекарват седмици в търсене на нещо подходящо, не обичат да ходят на много срещи, не обичат да комуникират с хотели, ресторанти и т.н., то тогава може да ви бъде полезно да си наемете сватбена агенция или сватбен организатор, които да направят всичко за вас. При хората, които нямат и свободно време, е препоръчително да се доверят на някой свой близък, който има опит в организацията или да си наемате професионалист, който да се погрижи за всичко вместо тях. Не случайно почти навсякъде по света, сватбеният агент е едно от първите лица, които биват ангажирани от бъдещите младоженци, защото именно по този начин те получават това, което наистина искат. Въпреки че тази услуга често се подценява в България, все по-често се наблюдава нуждата от такива хора, които да работят за спокойствието и комфорта на младоженците. Един агент, който наистина разбира от работата си, ще ви предложи всичко необходимо и ще се погрижи за вашия комфорт през цялото време. Нещо много важно, което трябва да имате предвид при избора на професионалист, е неговия опит и отношение към вас. Изключително важно е да се получи необходимата химия между вас и вашия бъдещ агент, за да сте наистина спокойни че нещата ще се получат така, както искате. Ако по някаква причина не се харесате с даден човек или агенция е задължително да продължите търсенето, докато не откриете правилните за вас хора.

ПРОДЪЛЖИ КЪМ ЧАСТ 2

Запознайте се и с нашите Услуги и събития

Споделете радостта в ...
en_US