We will be happy to help youwedding@alegriabg.com

Интернационалните сватби и какво трябва да знаем за тях

В последното десетилетие стана все по-модерно чужденци или българи, живеещи в чужбина, да организират сватбите си в България. Причините са повече от ясни – по-достъпни цени, красиви локации, удобни полети от много точки на света, интересни места, които да посетят след сватбата, атракции, които да покажат на своите гости и още много други. Всички тези фактори превърнаха България в желаната дестинация, която е днес.

Това е една тенденция, която радва всички хора в бранша и внася много нови емоции в иначе традиционното ежедневие. И не че преди не е имало такива сватби, но в последно време стават все повече и заедно с тях пристигат и много нови тенденции, които успяват да намерят място в България.

В тази статия ще наблегнем на важните неща, на които трябва да се обърне внимание, когато се организира така наречената „интернационална сватби“- такава, при която има представител от български произход от едната страна и чужденец от другата.

 

Ето и най-полезните насоки според нашия екип:

Потърсете съдействие с  организацията на големия ден (описанието е валидно за двойки, които живеят в чужбина, но също така може да бъде полезно и на тези, които живеят в България). Организирането на сватба от разстояние определено не е много лесна задача. Въпреки, че информацията е вече достъпна за всеки, лутането и чуденето може да бъде голямо, ако не знаете от къде да започнете, на кого да се доверите и т.н. Има големи шансове сериозно да се изгубите по пътя, въпреки че при добър късмет, можете и да успеете. Но сватбата не е нещо, с което си струва да експериментирате. Наемането на сватбен агент, който да ви съдейства изцяло или поне частично би ви спестило доста време, нерви и дори пари. Все пак има причина навсякъде по света първото нещо, което запазват младите двойки да бъде сватбения агент. Ако вие обаче все още смятате този разход за безсмислен се пригответе с много време и търпение, както и с приятел или роднина на местна почва, който поне да ви съдейства, когато се наложи. Ще има много задачи, които няма да успеете да свършите сами от разстояние, така че помислете за различните варианти преди да решите как да действате

 

Потърсете съдействие с цялостната организация на големия ден (описанието е валидно за двойки, които живеят в чужбина, но също така може да бъде полезно и на тези, които живеят в България). Организирането на сватба от разстояние определено не е много лесна задача. Въпреки, че информацията е вече достъпна за всеки, лутането и чуденето може да бъде голямо, ако не знаете от къде да започнете, на кого да се доверите и т.н. Има големи шансове сериозно да се изгубите по пътя, въпреки че при добър късмет, можете и да успеете. Но сватбата не е нещо, с което си струва да експериментирате. Наемането на сватбен агент, който да ви съдейства изцяло или поне частично би ви спестило доста време, нерви и дори пари. Все пак има причина навсякъде по света първото нещо, което запазват младите двойки да бъде сватбения агент. Ако вие обаче все още смятате този разход за безсмислен се пригответе с много време и търпение, както и с приятел или роднина на местна почва, който поне да ви съдейства, когато се наложи. Ще има много задачи, които няма да успеете да свършите сами от разстояние, така че помислете за различните варианти преди да решите как да действате

 

Проучете добре какви документи са ви необходими пред официалните служби - обреден дом, църква. При сключване на брак между българка и чужденец или обратно, са необходими определени документи, за да може всичко да бъде изрядно. Преди да пристъпите към запазване на час в обредния дом трябва да проверите изрично какви са необходимите документи, които трябва да предоставите за себе си и половинката си.

 

Какво да направите преди да сключите брак ? 

Проверете законите на коя държава важат за вашия брак и вашия режим на съпружеска имуществена общност. Това ще има важни последици за вашите права и задължения като съпрузи.

Ако сключвате брак в страна от ЕС, различна от тази, в която живеете, проверете в компетентните органи на двете страни какви формалности са необходими, за да бъде бракът ви в сила и да действа в двете държави. Сред тези формалности може да бъде регистрация или изискване за публикуване.

 

Това което се изисква от обредния дом е следното:

  • документ за самоличност;
  • документ от държавата, чийто гражданин е партньорът ми, който удостоверява, че няма законови пречки той/тя да встъпи в брак, и че този брак ще бъде признат и там; Документът трябва да бъде преведен и легализиран
  • бракоразводно решение или смъртен акт, ако някой от нас е бил обвързан в предишен брак;
  • медицинско свидетелство, че липсват заболявания, които представляват пречка за встъпване в брак, издадено в България и заверено от здравно заведение, валидно 30 дни от датата на издаване.
  • Ако двамата младоженци живеят извън България се изискват и още няколко документа, които обаче са специфични във всяка страна. Затова преди подготвяне на самите документи, изрично трябва да се направи справка с длъжностното лице, което ще сключи гражданския брак

Какво да направите след като сключите брак?

Ако сключите брак в страна от ЕС, която не е вашата страна на произход, добре е да регистрирате брака във вашата страна на произход. Това трябва да се направи в съответствие с правилата във вашата страна на произход. Можете също така да проверите в консулската служба на вашата страна дали можете да регистрирате брака в тази консулска служба, или трябва да го направите във вашата страна.

Ако се преместите да работите в друга страна от ЕС, вашият съпруг или вашата съпруга има право да дойде и живее с вас. Проверете правилата за пребиваване за:

Източник на информация 

Наемете си водещ или DJ, който да представя програмата на два езика. В случай, че не успеете да намерите такъв, винаги можете да се обърнете към преводач.

При сватби, при които има 20 до 50 % чужденци е наистина задължително да наемете човек, който да може да се погрижи за доброто настроение на всички и да интегрира чужденците. Доста често двойките избират ритуали, игри и какви ли не други атракции, без дори да помислят, че ако всички тези активности се водят само на български, половината гости няма да разберат и дума от това, за което се говори и съответно трудно биха могли да станат част от самата сватба.

Нашите български традиции и обичаи са толкова красиви и емблематични сами по себе си, че би било истинска загуба ако те не бъдат представени на чужденците, които от този ден нататък, стават част от живота на младото семейство и биха се насладили истински, ако могат да се докоснат до тях.

На пазара има много талантливи колеги, които представят програмите си на английски, немски, руски, гръцки, италиански и т.н. и  не би било трудно да намерите подходящия за вас човек.

 Помислете добре за музика по време на сватбеното тържество – изборът на правилна музика е ключов при този тип сватби. Тук има не само микс от култури, но и микс от различни поколения. Едната част от гостите никога не са чували музиката на другите и обратното. Затова тук имате нужда от вашия DJ, който да ви съдейства за подбора на песни, които да удовлетворят и двете страни. Не е никак добро решение да се пускат предимно песни от България, просто защото сватбата се провежда тук. Трябва да бъде помислено за различните групи хора и да се подберат песни за всяка възраст, за всеки вкус и от всяка държава.

 

 

 

Погрижете са да имате балансирана и премерена програма за сватбената вечер. Доста често в стремежа си да направят интересна и забавна програма, хората избират прекалено много активности, с които превръщат сватбата в едно музикално, танцово представление. Изборът на точните активности, ритуали, игри и програми е много важен, за да се запази хубав баланс и да има време за танци и добро настроение. Всяка сватба продължава между 5 и 7 часа и ако това време бъде запълнено с хиляди неща, тогава фокусът ще се измести и гостите няма да имат време да се забавляват.

Включването на ритуали, песни и танци от района на вашата половинка също е много важен аспект, с който ще засвидетелствате своето уважение към него/нея и всички гости, които са прекосили няколко държави, за да бъдат част от вашия ден.

Помислете добре за менюто в ресторанта. Понякога вкусовете на хората може много да се различават и сервирането на точната храна е много важен аспект, за който трябва да помислите.

Не забравяйте да кажете най-важната думичка на своите гости – БЛАГОДАРЯ и да поднесете жест, с който да покажете своята радост и уважение, към всички, които са споделили този важен момент с вас!

Споделете радостта в ...
en_US