Ще се радваме да ви помогнемwedding@alegriabg.com

20 важни въпроса, които всички младоженци си задават преди сватбата (част 2)

20 важни въпроса, които всички младоженци си задават преди сватбата (част 2)

Продължаваме със серията от 20-те най-важни въпроса, които всички младоженци си задават преди големия ден!

11. Да взема ли фамилията на бъдещия си съпруг ?

Това е може би една от най-големите теми на размисъл на всяка една бъдеща булка.  Като всяко едно нещо в сватбения бизнес, така и тази традиция започва да се променя. Все по-често се случва дамите да не проявяват желание да сменят фамилията си и държат много на това да запазят своето фамилно име. И тъй като живеем в 21-ви век, векът в който жените набират все повече сила и имат все повече права, на много бъдещи младоженци им е трудно да се преборят с техните желания и искания. Нека обаче да помислим върху въпроса, защо точно сменяме фамилията си? Нали идеята е че двама души се вричат в любов и стават едно цяло, така че е в реда на нещата е те да носят и едно фамилно име.  Не е ли така? Въпреки че много дами не са съгласни с това разбиране, има и друга голяма част, за които вземането на фамилията на бъдещия съпруг е нещо съвсем нормално и с гордост приемат новото си име. Със сигурност споровете тук са доста и всеки отстоява правата си, но е въпрос на разбиране и желание от страна на дамите дали да уважат бъдещия си съпруг като вземат името му, или да изберат друга алтернатива. Нали семейството все пак е за това – да има компромиси и да се вземат най-добрите за двамата решения.

12. Кои да бъдат нашите кумове? Може ли да не са семейство?

В наши дни много бъдещи младоженци са затруднени с избора на кумове поради ред причини. Ако искате да следвате българската традиция и да имате кумове, които да са семейство може да ви бъде малко по-трудно от обикновено. Едни от причините са, че вече не е толкова разпространено младите да сключват брак твърде млади (както е било преди) и е доста по-сложно да намериш семейна двойка приятели, които биха били чудесните кумове. Също така има и голяма част от населението, които избират да живеят без да имат сключен брак, което според българските църковни закони не ги прави семейство. Затова и много младоженци се притесняват, че ако поканят свои приятели за кумове, които не са сключили брак, те биха могли да се разделят след време. Също така много младоженци имат желание да поканят свои добри семейни приятели, но пък не винаги имат подходящи опции. Ако не сте част от някоя голяма компания и ако нямате общи приятели с вашата половинка, ще бъде по-сложно да намерите подходящите кумове, които да бъдат едновременно приятели и на двамата. В по-честите случаи младоженците имат различни приятелски компании и всеки иска да покани своя най-добър приятел/приятелка за кум и кума на сватбата. Затова и в наши дни по-често често виждаме по шест места на младоженската маса, защото кумовете са именно най-добрите приятели на младоженците, но не са двойка и всеки си води своята половинка.  За хората, които са по-отворени към алтернативни решения има и един компромисен вариант, който обаче не е много предпочитан от масата хора. При този вариант за кумове се канят добри приятели (семейство или просто двойка), които са приятели само на единия от младоженците.  При този вариант обаче единият от двамата младоженци прави голям компромис, като приема непознати за него хора да бъдат свидетели в най-важния ден от живота им. Отново сложен въпрос, но винаги има решение, стига да има желание J

13. Колко време да бъде фотосесията и по кое време на деня да бъде ?

В днешно време едно от най-важните неща за всички бъдещи младоженци (може би предимно за булките J) е да имат наистина хубави и артистични сватбени снимки. Именно поради тази причина е необходимо да отделите и малко повече време в сватбения ден (или след него), за да получите желаните кадри. Всеки един професионалист ще ви посъветва да оставите поне 1-2 часа, за да може да имате достатъчно време и да направите наистина красиви снимки. Ако случайно имате и повече време, то винаги е добре дошло. Когато създавате план-график за сватбения ден и хубаво да обмислите добре кога точно да бъде сватбената фотосесия. В този случай винаги можете да се доверите на сватбените фотографи, но е хубаво да вземете в предвид няколко важни фактора, които понякога могат да ви убегнат.

  1. Един от най-предпочитаните и препоръчвани варианти за сватбена фотосесия е този, при който фотосесията се прави в часовете преди ритуалите за сключване на църковен и граждански брак. Този вариант е подходящ са младоженците, които със сигурност искат да отделят поне 2-3 часа за снимки. Плюсовете тук са, че никой от вашите гости няма да ви чака 2 часа, докато вие се снимате и ще имате възможност да ги поканите директно за ритуалите. Единствените гости, които ще трябва да чакат са семействата и най-близките роднини на младоженците, които присъстват при вземането на булката (което се прави обикновено по обяд при вечерни сватби). Друг плюс при тази опция е, че имате време да се снимате без да бързате прекалено много. Повечето фотографи искат да разполагат с време, за да могат да направят желаните снимки, но е препоръчително да помислите и за всички гости, които са дошли да ви уважат на сватбата и да не ги карате да прекарват часове в безсмислено чакане. Имаме отзиви от много младоженци, които са пробвали различни варианти и един от най-предпочитаните от тях е именно този, поради повечето плюсове, които са споделени най-вече и от самите фотографи, с които имаме удоволствието да работим.

Минусът тук е че светлината не е много добра за фотографите, но пък винаги могат да се изберат подходящи локации.

Пример за график с фотосесия преди ритуалите:

  • Вземане на булка 13-14ч.
  • Фотосесия 14:30 до 16:30ч.
  • Ритуал за сключване на граждански брак 17:00 до 17:30ч.
  • Ритуал за сключване на църковен брак – 18:00 до 18:30ч.
  • Начало на сватбената вечеря – 19:00ч.

При опция с изнесен ритуал, той се прави непосредствено преди началото на сватбената вечеря. Оставя се около един час за ритуал заедно със снимки и поздравления с гостите.

  1. Друг вариант, който също е предпочитан от много двойки е този, при който снимките се правят след ритуалите за сключване на граждански и църковен брак, непосредствено преди сватбеното тържество. При този вариант младоженците използват времето, за което гостите се придвижват до ресторанта и се снимат някъде в близост до църквата или обредния дом, за да не губят време в излишно придвижване. Тази опция е за предпочитане за младоженци, които не са съгласни да отделят цели два часа за снимки и предпочитат да направят една кратка фотосесия от 30-60 мин. след ритуалите. В този случай те организират уелкъм дринк с напитки и хапки, по време на който гостите да се освежат и да не скучаят докато празненството започне.
  2. Друг алтернативен вариант е този, при който снимките се направят преди вземането на булката, което е по обяд при вечерни сватби. Светлината ще бъде достатъчно добра за снимки и ще имате достатъчно време.

Графикът би бил същият като предложения по-горе, но фотосесията ще бъде първа в списъка.

slide3-e1483962987812

14. Къде да сключим граждански брак?  

За любителите на традиционните български сватби, при които гражданският брак се сключва в обредния дом, след това църковният в църквата и най-накрая вечерта завършва с тържество, най-удачният вариант е да си следват всичко, както е по план и да изберат обреден дом, който да бъде в близост до църквата и ресторанта, за да няма прекалено много обикаляне. За младоженците, които търсят по-различно изживяване и искат да заменят стандартния ритуал в обредния дом бихме могли да предложим организирането на изнесен ритуал. Той може да бъде проведен в градината на ресторанта, на плажа или дори в някоя пещера (което става популярно в последните години). Всичко е въпрос на избор и най-вече на разбиране от страна на младоженците. В тази статия, можете подробно да прочетете за плюсовете при организиране на изнесен ритуал.

15. Коя да бъде песента на първия сватбен танц?

При наличието на толкова много красиви и романтични балади, изборът на песен не би трябвало да бъде толкова труден. За много двойки, които вече имат своя любима песен, изборът ще бъде лесен, но за останалите има много предложения, от които да избират.

В почти всички сватбени форуми можете да намерите дълги списъци с песни и изпълнители. В YouTube също има много голям избор, затова остава само да послушате малко хубава музика и да направите своя избор. Хубаво е да изберете песен с красив и романтичен текст, която да ви носи прекрасни спомени, когато я чуете след време.

tel.: 08888 51 91 67; www.fototo.be; www.facebook.com/IvanBanchevPhotography

Photo credit: Ivan Banchev Photography

16. Кои традиции да спазваме?

Традициите в България са нещо, което доста се е видоизменило през годните, но при сватбените традиции доста неща са останали непокътнати и голяма част от младоженците избират да продължат традицията и да спазят основните ритуали. Кои от тях обаче да изпълните решавате вие. Никъде не е написало, че има нещо задължително, така че изборът е ваш.

Нашият опит показва , че повече от 90% от младоженците предпочитат да спазват традициите, което според нас е много ценно, защото така се запазва българският дух и традициите продължават да се предават през поколенията.

Написали сме две доста подробни статии за съвременните и малко по-старите и забравени традиции, които биха ви били интересни,

Прочетете повече тук.

SMPF0005Photo Credit: Stanislav Mirchev Photography

17. Кога да направим поздравленията с гостите?

Има различни опции и варианти, които обаче трябва да бъдат съобразени с цялостния ви план на сватбата.

Първата опция е да организирате коктейл за посрещане на гостите, след това един изнесен ритуал и веднага след него да приемете своите поздравления. Този вариант е един от на-предпочитаните и може да се използва и като удобен момент за снимки с гостите.

Друга опция е да направите кът за пожелания и ако нямате изнесен ритуал, а само коктейл, да приемете своите поздравления там, непосредствено след коктейла.

Трети, но най-непредпочитан вариант, е да направите обиколка по масите в ресторанта. Обикновено се прави по време на вечерята и отнема около един час. Това е една много стара традиция, която все още се практикува, но не се възприема много добре от бъдещите младоженци

Който и вариант да изберете е хубаво да съгласувате идеите си с всички участници в програмата – сватбен агент, фотограф, водещ, DJ и видеооператор, за да чуете всички гледни точки и да изберете най-удачния за вас самите вариант.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]

18. Пари или подаръци?

Това е един много често задаван от гостите въпрос. Въпреки че все още има хора, които подаряват подаръци на сватба, по-лесният, удобен и предпочитан от младоженците, а може би и от самите гости, вариант е този, при който вместо подаръци се оставят пликове с пари. Този вариант е по-предпочитан, защото много младоженци искат да заминат на следсватбено пътешествие, или да си купят нещо хубаво за новия дом и имат нужда от средства, а не от подаръци, които може и да не използват, ако не са избрани по вкуса им.

19. Дарения или цветя?

Идеята за дарения и алтернативи на букетите с цветя е една нова инициатива, която набира скорост и популярност от няколко години насам, тъй като за доста хора даването на 50 – 100лв. за букет цветя, който бива изхвърлен дни след сватбата, е много неприемлива. Въпреки че все още има хора, които предпочитат  да подаряват цветя, други пък търсят алтернативни варианти.

Много младоженци избират опция, при която да събират дарения, подкрепяйки различни инициативи. Това е един много щедър жест, който бива оценен от много домове, асоциации и други хора, които получават даренията.

Една много добра инициативи на Световната организация за защита на животните е да събират парите от букети и с тях да помагат на множество животни в нужда.

А коя точно идея е подходяща за вас, това вече решавате вие.

20. Каква да бъде темата на сватбата?

Както в чужбина, така и в България, много хора избират да имат тема на сватбата. Тенденциите тук се променят всяка година, но има страшно много предложения, в случай, че решите да имате тема на сватбата. Това разбира се не е нещо задължително, но пък дамите които държат на детайлите, със сигурност ще се впуснат в избор на подходящата за тях тема.

А пък теми има много. Едни от най-популярните и обичани от много младоженци са ретро сватбите, приказните сватби, градинските, бохо стил, винтидж сватбите, сватба в стил Гетсби и Алиса в страната на чудесата.

7G9A9938

Това беше и втората последна част на поредицата от въпроси, които най-много вълнуват младоженците. Надяваме се да сме ви били полезни и сме готови да отговорим и на всички останали стотици въпроси, които имате.

Запознайте се и с нашите Услуги и събития

Споделете радостта в ...
bg_BG