Ще се радваме да ви помогнемwedding@alegriabg.com

Сватбени традиции и ритуали

Сватбени традиции и ритуали

Много бъдещи младоженци са изправени пред дилемата кои от всички сватбени традиции да спазват по време на своя сватбен ден. Е, това не е толкова сложен въпрос, когато имаш избор между много опции, които открай време същесвуват в Българската история.

Въпреки, че традициите не са това, което са били преди 100 години, за голяма радост на някои и за не толкова голяма на други, част от тях все още се спазват. В края на краищата обаче, спазването на традициите в този важен ден си остава въпрос на личен избор на самите младоженци.

Макар и малко променени, редица български традиции остават в сила и днес.

Сватбена агенция Алегрия събра за вас на едно място всичи тези, които остават актуални след толкова много години.

  • Вземане на булката или откупуване, както е известно в някои райони на България

  • Посрещане на младоженците в ресторанта с пита, мед и сол

– Сватбена наздравица на младоженците с кумовете и отваряне на сватбеното шампанско

– Ритане на менчето

–  Реч на кумовете

– Първи сватбен танц

– Разчупване на сватбената погача

– Поздрвления с гостите

– Сваляне на жартиер

– Хвърляне на булчински букет

– Хвърляне на булчински жартиер

– Кумова ръченица

– Разрязване на сватбена торта 

Вземане на булката

По време на почти всички български сватби се осъществява традицията за вземането на булката. С повече или по-малко съпътсващи рутиали, като криене на сватбена обувка, откупуване, интервю с младоженеца и какво ли още не, този ритуал е един от все още уважаваните от страна на младоженците.  В деня на сватбата младоженецът, съпровождан от кумовете, родителите си, шаферите и близки роднини отива в дома на булката, за да я вземат. В по-голяма част от случаите те  намират входната врата здраво затворена. Приятелите и роднините на булката са залостили всички врати по пътя. Обикновенно бащата, заедно с други мъже пазят входната врата, а шаферките пазят вратата към стаята на булката. За да успее младият жених да стигне до своята прекрасна булка, той трябва да плати откуп, като за целта пълни с пари обувката на булката. Понякога му се налага да премине трудни изпитания и да отговори на много въпроси, за да го пуснат в дома на неговата любима, но това са традиции, които не се изпълняват навсякъде.

След като успява да отвори всички врати по пътя, младоженецът може да прегърне  своята булка. В повечето случаи този момент е много трогателен, защото това е мигът, в който младоженците се виждат за пръв път. След  радостната среща булката трябва да  закичи роднините и кумовете и да вдигне празнична наздравица с всички гости, дошли в дома ѝ.  Към края на семейната сбирка в дома на булката е време и за извеждането от дома ѝ. Обикновено първи излизат младоженецът и кумовете, а булката бива извеждана от баща си. На някои места това може да се направи и от кума, но на повечето места   то се прави от бащата.  Една от известните песни, която се свири от оркестъра е “Ела се вие превива, мома се с рода прощава”.

По време на много малки и големи сватби в дома на булката свири и оркестър. На много места е традиционно да се играят няколко хора преди всички да си тръгнат от дома на булката. За сбогуване и с пожлеание за късмет , майката на булката (тъщата) излива вода пред булката и младоженеца за късмет.

Посрещане в ресторанта

Посрещането на младоженците и техните кумове в ресторанта е един от най-тържествените и дългоочаквани моменти в сватбения ден. По традиция всички гости стават на крака и с бурни аплодисменти посрещат младото семейство, което минава по бяло платно, посипано със свежи цветя, които са символ на светлината и безоблачния живот, към който ще се стремят младоженците.

Началото на тържеството  поставя свекървата, която посреща младоженците с питка хляб, мед и сол. Хлябът винаги е присъствал в многовековната история на българина. Открай време той е свещен и безценен дар, с който се посрещат скъпи гости. Символ е на плодородието , богатството, здравето и дълголетието. Тук традицията е различна и захранването може да бъде извършено, както от свекървата, така и от тъщата. Всичко зависи от младоженците, които избират кой вариант им допада повече. Свекървата/ тъщата захранват с късче хляб и сол първо мадоженците, а след това и кумовете, за да могат да преглътнат първо соления залък, а след това и сладкия.Традицията повелява първият залък хляб да бъде солен и  да бъде поднесен на булката, като нов член на семейството. С пожелание така, както трапезата не може без сол, така и двамата млади да не могат един без друг.  Вторият залък хляб повелява да бъде сладък, за да бъде безоблачен и щастлив животът на младото семейство.

 

Сватбена наздравица

А сега идва ред и на празничната наздравица. Шампанското може да бъде отворено от кума, но също така може да бъде и предварително подготвено от персонала на ресторанта. В някои краища на страната младоженците вдигат наздравица с бащиното вино, което се налива в чашите от бащата на булката. Изборът отново е в ръцете на младоженците. Младоженците вдигат наздравица по между си и вдигат първия официален тост. Тук традицията повелява чашите да бъдат до дъно изпити, защото колкото по-малко капки останат на дъното, толкова по-малко сълзи ще има. Ако желаят, младоженците могат да хвърлят чашите назад, тъй като се смятя, че счупеното носи щастие. След този ритуал кумът казва и първото “Горчиво”.

Ритане на менчето

Ритуалът с менчето се счита за видеозон от български произход, който ще определи какъв ще бъде полът на първата рожба на младото семейство. Булката трябва да ритне менче пълно с вода и две цветчета – бяло за мъжка рожба и червено за женска. Вярва се, че ако напред излезе бялото цвете, първата рожба ще бъде момиче, а пък ако е  червеното цвете – ще бъде момче.

 

Първи сватбен танц

След приключването на ритуалите, младото семейство и техните кумове заемат своите места на младоженската маса. За да открият празничната програма, те излизат на дансинга за своя първи семеен танц. Под звуците на тяхната любима песен те танцуват пред всички гости и дават началото на голямата веселба. Доста често младоженците избират емблематична песен, свързана с тях двамата. Често пъти, за да бъде неповторим този момент, младоженците посещават уроци по танци и изготвят специална сватбена хореография. По този начин те могат да блеснат пред своите гости със завидни танцови умения и атрактивен танц.

Реч на кумовете

Когато началото на тържеството е обявено, идва ред и на кумовата реч. Тъй като кумът е най-важната фигура, именно на него се пада честта да поздрави пръв младото семейство. Обикновено той държи реч, в която отправя своите пожелания и благодарности към младоженците, вдига празнична наздравица и кани гостите за първото сватбено хоро.

Първо сватбено хоро

В някои райони на България първото хоро се повежда от кума под звуците на песента“ Яж куме пий“, а в други хорото се повежда от булката. По-често се среща първото хоро да бъде именно кумовото хоро. Без значение кой ще поведе хорото, важното е празникът да бъде открит и всички гости да бъдат поканени на дансинга.

Разчупване на сватбената погача

Този ритуал обикновено се изпълнява по средата на сватбата, точно преди сервирането на основното ястие, за да може сватбената погача да бъде раздадена на гостите. По време на този ритуал младоженците застават на средата на дансинга и се обръщат с гръб един към друг с вдигнати ръце. Кумата държи над главите им питка, която двамата трябва да разчупят. Вярва се, че който отчупи по-голямото парче, той ще командва в къщата и ще изкарва повече пари.  Традицията повелява, че това е първият и последн път, в който младото семейство застават с гръб един към друг.

Поздрвления с гостите

Това е  моментът, в който младоженците раздават малките сватбени подаръчета на своите гости. Младото семейство, следвано от своите кумове, обикаля масите на гостите, за да ги поздрави и да им благодари за тяхното присъствие. На днешно време повечето млади двойки предочитат да съкратят възможно най-много този ритуал или да не го обявяват официално, за да не се спира веселбата за гостите. Това е много добър компромисен вариант, за да могат и сватбарите да се веселят и младоженците да поднесат своите поздравления на спокойствие.

Булчинско хоро или танц на булката

В зависимост от региона, в който се прави сватбата , може да се изпълнява или булчинско хоро, или танц на булката.  В много райони на България този обичай не се изпълнява, но пък в други присъства на всяка сватба. Под звуците на хубава българска народна музика булката с букет в ръка повежда хорото. Целта е гостите да поведат хорото един по един, но при едно условие – да вземат букета и да оставят по една банкнота в  него.  Ако се избере втория вариант – вместо хоро се пуска блус и който има желание танцува с булката, но за целта плаща на младоженеца.

Кумова ръченица

Този ритуал е предназначен за уважаемите кумове. В много райони на страната това е ритуал, по време на който кумовете трябва да откупят своите дарове.  Пред официалната маса излизат момиче и момче ( шаферите или приятели на младото семейство) , които танцуват с пиле ( понякога и прасе)  и торта ( баница или погача) в ръце под звуците на ръченица, а целта на кумовете е да ги надиграят и да вземат своите дарове. Задачата на танцьорите от друга страна е  да съберат колкото се може повече пари за младоженците. Много често това е ритуал, който внася много смях и емоции сред гостите. Ако кумовете не са толкова добри в ръченицата, може да се направи и едно надиграване под звуците на друг стил музика.

Хвърляне на булчински букет

Във вихъра на купона настъпва и часът, в който булката ще хвърли булченския букет и ще определи коя ще бъде следващата булка. На дансинга се канят всички неомъжени девойки, които се нареждат непосредствено зад булката. Тя трябва да застане с гръб и да хвърли букета зад себе си. Вярва се, че момичето, което хване букета ще бъде следващата булка.

Сваляне на жартиер

Под звуците на песента „ You can leave your hat on“ младоженецът трябва да свали жартиера от крака на булката, като за целта трябва да бъде с вързани ръце. Булката може да бъде седнала на стол или права върху него. Тъй като много двойки искат този ритуал да бъде малко по-интересен и атрактивен, има доста вариации на него. Един от най-разпостранените е този, при който младоженеца сваля не жартиер, а големи килоти, при което цялата публика избухва в смях. Чак при второто влизане под роклята на булката, той успява успешно да свали жартиера.  Има и варианти, при които той влиза с каска и фенер на главата, за да си проправи по-лесно път. Това разбира се са идеи и специални желания на младоженците, така че всичко зависи от тяхното въображение. И тук, разбира се, има възможности този ритуал да не присъства в сватбената програма, но всичко остава избор на младоженците.

Хвърляне на жартиер

Младоженецът вече е успял да свали жартиера и сега той трябва да застане с гръб към всички млади ергени, които са събрани отново в центъра на дансинга. Традицията повелява, че който хване жартиера ще се ожени пръв и ще бъде следващия младоженец.

Разрязване на сватбена торта

Един от най-сладките и кулминационни моменти е разрязването на сватбената торта. Счита се, че това е първата съвместна работа, която булката и младоженеца ще извършат заедно. Под звуците на нежна музика булката отрязва първото парче от сватбената торта, подкрепяна разбира се от своя съпруг. Традицията повелява да се отрежат толкова парчета, колкото деца искат да имат. Много често младоженците отрязват повече парчета от тортата, за да почерпят и своите приятели – бъдещите младоженци. Те раздават по едно парче на всяка двойка, която решат да поканят и организират малко състезание. Определените двойки трябва да изядат тортата без ръце. Който успее да го направи първи, печели малка награда- изненада от младоженците.

 

Запознайте се и с нашите Услуги и събития

Споделете радостта в ...
bg_BG