Ще се радваме да ви помогнемwedding@alegriabg.com

Забравените сватбени традиции

Забравените сватбени традиции

Има много сватбени традиции, които сякаш са неразделна част от една сватба и които никога не се пропускат на този тържествен ден. Има обаче и традиции – част от българския бит и душевност, които бавно, с отминаването на времето, са загубили своето място в сватбата на съвременния българин. Макар и по-непознати за младото поколение, тези традиции остават важна част от духовното развитие на народа ни. Те са прекрасна идея за тези двойки, които искат да се свържат с българското и да впечатлят гостите си с по-нетрадиционни обреди на големия ден. А ето ги и самите обичаи за народна сватба:

1.Засевки

Обредът на засевките се състои в замесване на сватбени хлябове, които чрез символичните изображения върху тях имат за цел да предвещаят хубава поличба на младото семейство. Интересното при този обичай е, че в брашното за хляб се поставят пръстените на двамата (пръстен или гривна на момата), като символ на сключения брачен договор. Сватбените краваи трябва да са изключително богати на декорации – може би за да осеят пътя на влюбените с много приключения и емоции. Наречени още „кумови краваи”, „невестини краваи” или „гълъбник”, сватбените хлябове могат да се окажат приятно занимание, което да включите в програмата с шаферките преди сватбата.

2.Сватбеното Знаме

В миналото задължителна част от приготовленията за една сватба е било отсичането и украсяването на сватбеното знаме. Дръжката му се отсича с един удар, за да бъде сватбата единствена в живота на двамата младоженци. Цветовете, използвани за знамето, са бяло и червено. Закичва се с цвете и глава лук или чесън, както и босилек с червени конци. Всички тези „украшения” имат магическа сила и носят благополучие и здраве на младото семейство. Пренесено в духа на съвремието, сватбеното знаме би било отличен атрибут за повеждане на хорото и за интересни снимки за вашата фотосесия.

3. Ресане на Момата

Този обред символизира изоставянето на моминството и навлизането в семейния живот. Произлиза от древните славяни, които са смятали разпуснатата коса за символ на свободата, и за които след омъжване, жените е трябвало да носят косите си сплетени. „Ресането на момата” става в деня преди сватбата и се извършва от момата и нейните дружки, които я уговарят да не оставя моминството. То включва разплитане, миене и заплитане на косата.

4. Бръснене на Младоженеца

Този тържествен ритуал е съответствие на „ресането” на момата и също като него означава края на ергенството за момъка. Може да се извърши непосредствено преди взимане на невестата, като е важно да се сложи кърпа под брадата на младоженеца, за да се опазят от магия събраните косъмчета. След това идва и доста по-познатата ни част – откупа на невестата чрез борба или откуп.

5. Повратки

Това е последният обред от тайнството, наречено сватба. Извършва се една седмица след основното сватбено тържество и се състои във връщането на новосъздалото се семейство в къщата на родителите на момата. Може би това е моментът, в който младото семейство официално започва да бъде възприето като такова, и поема по своя самостоятелен семеен път.

Магията винаги е била неразделна част от битието на българина. Както видяхме в примерите по-горе, всеки сватбарски обред включва предпазване на младото семейство от зли сили и лоши магии. Въпреки че много хора биха счели това за отживелица и ненужни ритуали, всички знаем, че ако заобиколим себе си с положителни хора, то много по-вероятно е и самите ние да сме щастливи и положителни. Така че

 със или без някои от горните обреди, поканете само тези ваши роднини и приятели, за които знаете със сигурност, че ще направят празненствата преди сватбата, а и самата сватба, едно незабравимо изживяване. А магията – видима или не, ще се сбъдне, щом на вашия голям ден сте обградени от любов и силата на българските традиции.

Автор: Таня Попова
Източник: „Празници и Обреди на Българина” – Надя Петрова
Снимков Материал: Google, Pinterest

Запознайте се и с нашите Услуги и събития

Споделете радостта в ...
bg_BG