Колко струва една сватба?

16807688_765923576888330_684818837797457622_n

Няма съмнение, че един от най-често задаваните въпроси от всички младоженци е именно колко би струвала една сватба.

Въпреки че е трудно да се генерализира и да се даде точен отговор на този въпрос, има определени рамки, в които може да попадне всяка една сватба. За това, ако някой ви каже че всичко зависи от вашия избор, няма да сбърка със сигурност, но има как да се пресметне един среден бюджет, който да може да служи като ориентир на младоженците.

 Разбира се разликата е голяма, когато имаме 50 и 150 души, но основите разходи( фото, видео, рокля, костюм, халки, ДЖ)  са едни и същи и за малките и за големите сватби. Има  също така и доста големи заблуди, които се разпространяват сред бъдещите младоженци, които е хубаво да не бъдат вземани под внимание. Един от тези примери е че няма как да се направи сватба в България за под 20 000лв. Това определено не е много коректна информация, защото цените на услугите в бранша варират доста и бюджета на всяка една сватба зависи от желанията и приоритетите на младоженците.

Разбира с,е че за всяка една сватба биха могли да се похарчат хиляди левове, но е хубаво да се има в предвид, че много голяма част от българското население не разполага с 30 000- 40 000лв за сватба. За това ние бихме искали да представим какво е нашето виждане спрямо различните цени предлагани на пазара и спрямо това, което сме забелязали, че най-често се търси от клиентите.

В следващите редове, ще се опитам да ви дам няколко съвета, за да можете сами да определите бюджета си, когато дойде време за вашият голям ден.

Преди да престъпя към детайлите ще изброя, кои са основните разходи за почти всяка една сватба:

 • Ресторант
 • Фотограф
 • ДЖ и водещ( или само ДЖ)
 • Видео оператор
 • Сватбена декорация
 • Такса за сключване на църковен брак
 • Такса за сключване на граждански брак
 • Рокля
 • Костюм
 • Халки
 • Сватбена торта
 • Алкохол
 • Сватбени аксесоари – покани, подаръци за гости, сватбен букет, кутия, чаши и др.

Сега да разгледаме каква е ситуацията за всеки един от основните разходи.

Ресторант

Хубавите ресторанти в София, които са предпочитани за сватби имат различни опции за сватбени менюта, като диапазона е между 40 и 90лв. Едни от най-достъпните и най-предпочитаните ресторанти в ценови диапазон от 40 до 75лв са :

 • Ресторант „Зест“,
 • „Парк Хотел Москва” –балната зала
 • „My Choice”,
 • Ресторант „Акорд”
 • Ресторант „Стара София“,
 • Ресторант Montesito,
 • Хотел Експо,

В по-високият ценови клас ( над 80лв на човек), но отново с много добра оценка от клиенти и добро обслужване са:

 • Резиденция Тера
 • Ресотрант Хилтън
 • Голф клуб „Света София“,  Равно Поле
 • Хотел „Риу“ Правец

Когато имате цените на куверта, е лесно да сметнете точния бюджет. Така ако вземем пример с една средно голяма сватба от 100 души бюджета би бил между 4000 и 9000 в зависимост от ресторанта, който изберете.

Тук допълнителните разходи, които трябва да предвидите са допълнителни такси за внасяне на алкохол, които са различни са отделните ресторанти, но варират от 200 до 400 лв, като това е еднократна такса. Някои ресторанти нямат такива такси или въобще не позволяват внасяне на алкохол, така че тук всичко зависи от политиката на ресторанта.

Другото нещо, което трябва да предвидите e overtime, който навсякъде започва да се отчита след 5-тия час. Обикновено цените варират от 100 до 250лв на всеки следващ час.

Ако младоженците изберат да позволят на гостите да си поръчват допълнителни напитки, които не са включени в куверта, трябва да предвидите и някаква сума пари за напитки.

Тук изключение прави Резиденция Тера, където нямате ограничение в пакета.  Обикновено цените са между 150 и 250лв на час.

Фотограф

Тъй като на пазара вече има доста добри фотографи, които предлагат много добро качество и услуги, е нормално ценовия диапазон да е голям, за това нещата зависят от вашите желания и бюджет, който можете да отделите.

За да не генерализирам една определена сума, бих споделила, че ценовия диапазон в големите градове на страната ( София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново) на голяма част от популярните фотографи е между 650 и 1400 лв за пакет от 10 часа. А най-високия ценови клас фотографи е от 1400 до 2000лв за един фотограф.  Със сигурност има и фотографи, които не попадат в този диапазон, но може би не са толкова много.

В по-малките градове в страната цените са между 400 и 600 лв. Така че ако сте избрали определен фотограф е хубаво да го запазите от рано, тъй като програмата на всички се пълни много бързо, и в зависимост от вашите изисквания можете да калкулирате точната цена.

Видео оператор

Както и при сватбените фотографи, така и тук ценовият диапазон е сравнително голям, за това всички зависи от вашите приоритети. Пакетите на видео операторите в големите градове на страната започват от 700лв и могат да стигнат до 3000лв.Има и различни пакети, които предлагат фото + видео, което би могло да ви спести малко разходи.  Вариантите тук са много, за това е хубаво да прецените колко е важно за вас сватбеното видео и каква е сумата, която бихте отделили. Разбира се важно е винаги да поискате да видите няколко клипчета и цял филм от сватба, за да добиете представа за стила на оператора и да прецените дали ви допада. Много често цената не определя качеството, за това моя съвет към вас е да разгледате първо клиповете и стила на работа и тогава да проверите цената, за да имате по обективно мнение.

ДЖ и сватбен водещ

За да имате една наистина незабравима и изпълнена с емоции сватба, трябва наистина да наемете професионалисти, които да се погрижат за това.В зависимост от това дали искате да имате само ДЖ, който да води цялата сватба или ДЖ с водещ, цените в големите градове варират между 400 и 700лв за пакет от 5 часа ( само за ДЖ) и от 650  и 1000 за ДЖ с водещ. Сватбените водещи могат да бъдат наети и самостоятелно, ако вече сте избрали определен ДЖ, като цените варират от 200 до 500лв за 5 часа. Овъртайм се заплаща след 5-тия час, като цените са между 80 и 120лв. В по-малките градове от страната цените варират от 300 до 450лв за 5 часа.

Декорация

Това перо от бюджета е може би едно от най-трудните за пресмятане, тъй като всички зависи от големина, количество, видове цветя, брой аксесоари и други, но със сигурност след една среща с младоженците е много лесно да се даде точна сума, която да ориентира младоженците.

Всяка една агенция има множество снимки с готови декорации, за това може да използвате това като референция и да искате конкретни цени за вече направени проекти. Дори, когато искате нещо съвсем индивидуално като идея, можете да получите конкретна цена.

Има много фирми, които си имат ценови лист по-който работят и с негова помощ клиентите виждат стойността на всеки един артикул и могат сами да определят бюджета си.

Ценовият диапазон между сватбените агенции тук е доста голям, за това изисква малко повече време и проучване на пазара, за да сравните цените и качеството на предлаганите услуги и да изберете своя екип.  За да ви дам някакъв ориентир за бюджет за цялостна декорация ще взема пример със сватба от 100 души и семпла декорация, без прекалено много цветя и аксесоари, където имате нужда от всичко необходимо като : сватбена маса, декорация на маса за гостите, декорация за изнесен ритуал, калъфи и панделки за столовете, сватбен букет, гривни за шаферки, бутониери и букет за хвърляне. Цените ще варират между 1200 и 3000 в зависимост от агенцията, която ще изберете и цветята, които ще ползвате. Разбира се винаги може да се направи и декорация за 400-500лв, но тогава няма как да очакваме прекалено много. Безспорно цветята, които са извън сезон и е трудно да бъдат намерени ще вдигна цената, но няма да бъде прекалено драстично.  Ако искате да имате по-пищна декорация, която да е един много хубав акцент от вашето сватбено тържество бюджета ще надхвърли със сигурност 2500- 3000лв, но тогава декорацията ще бъде ваш приоритет и ще можете да инвестирате повече средства там и да направите една наистина приказна сватба. Ще може да изберете цветни покривки, пищни аранжировки за масите на гостите.

Такса за сключване на църковен брак

В тази графа попадат разходите за такса, която трябва да заплатите за сключване на църковен брак, погача, вино, свещи и бокал, които са ви необходими за церемонията. Отново може да ви направи впечатление колко различни са цените,  в зависимост от това коя църква изберете.  По-малките и не толкова популярни църкви в големите градове могат да ви поискат само 50лв. – 100лв. за ритуал, докато големите и най-популярни църкви, каквито са например „Св. Неделя”, „Св. София” и други, биха ви взели между 300лв. – 400лв. Посочените  цени са ориентировъчни, като зависят от това кой храм сте избрали, искате ли хор по време на церемонията, а също така и в кой ден ще бъде извършена венчавката – в делничен ден или през уикенда . Като добавите към този разход и поне още 100лв. – 150 лв. за горепосочените атрибути, които са ви необходими за ритуала, може да обобщим че максималната сума ще бъде около 500лв.

 

Такса за сключване на граждански брак

Ако искате да имате една обикновена церемония само с подписване и без ритуали, сключването на граждански брак е почти безплатно. Цените са между 20лв. – 40лв., в зависимост от населеното място. От тук нататък, ако искате церемония с всички ритуали, то  тогава цените вариант в зависимост от това дали искате музикален съпровод, дали е в делничен или в почивен ден, дали искате допълнителни екстри и тн. В повечето населени места в страната таксите варират от 50лв. до 150лв. При желание да имате изнесен ритуал с правна стойност, проведен от служебно лице, тогава цените са между 150лв. и 333лв. ( което е цената за София).   Тук трябва да се има предвид, че единствено в София няма възможност за сключване на граждански брак с правна стойност на открито. Има определени законови наредби и само граждански брак, сключен в обредния дом се счита за валиден.  В днешно време много от младоженците избират вариант да сключат граждански брак в някой удобен за тях ден, да платят само 50лв. такса и да си наемат водещ за изнесен ритуал в деня на сватбата, който струва между 150лв. и 300лв., което отново излиза същото като бюджет, ако решите да повикате служебно лице от обредния дом.  Всичко е въпрос на избор J

 

Рокля

Това със сигурност е любимият момент на всички булки. Както при всяко едно от горепосочените пера, тук също не е лесно да се генерализира, защото моделите са изключително много и цените могат да варират от 400лв. до 5000лв.  Това, което мога да споделя от моя личен опит и от разговори с нашите колеги дизайнери, е  да ви кажа какъв е най-предпочитаният диапазон сред младите дами.  Голямо разнообразие от рокли могат да бъдат намерени на цени от 700лв. до 1500лв. Ако искате по пищни рокли, дантели, кристални камъни и други красоти, цените стартират от поне 1500лв. и стигат до 4000лв. Ако ваш приоритет е сватбената рокля, със сигурност можете да си позволите да се поглезите и да си изберете наистина зашеметяващ модел. За дамите, които искат да направят свой собствен модел с помощта на дизайнер, цените отново варират, както и при готовите рокли.  Като добавите и сватбените обувки, дамската чанта, бижу за коса и нещо малко ще увеличите бюджета с поне още 100лв. -150лв.

 

Костюм

Време е да поговорим и за силния пол и неговото облекло по време на сватбения ден. Тук нещата са малко по-лесни от колкото при дамите. В голяма част от известните ателиета и магазини костюмите варират между 400лв. и 1000лв. В този ценови диапазон могат да се закупят наистина хубави и интересни модели, така че според мнението на дизайнерите това е една много разумна цена за костюм.  За аксесоари като обувки, вратовръзка, ръкавели, елек, папийонка и други може да отделите поне още 200лв. минимум.  Разбира се, ако искате да се поглезите и да си купите костюм от известни дизайнери и по-висок клас, цените стартират от минимум 1500лв.

 

Халки

Когато става дума за златото, цените винаги са високи J . Както всички знаем, цените на грам злато варират от 80лв. до 200 лв. в зависимост от каратите, изработката, цвета и тн. Едни стандартни, изчистени сватбени халки  могат да се намерят за 600лв. – 700лв., но по-разчупените модели с камъни, с два цвята злато могат да варират между 1000лв. и 3000лв. Трудно е да се даде средна цена, но много голяма част от нашите клиенти успяват да си намерят много красиви и нетрадиционни модели за около 1100лв. – 1500лв, така че може да използвате тази цена като ориентир и от там насетне да се съобразите с вашия бюджет и вкус.

 

Сватбена торта

Дойде моментът и за най-голямото изкушение от сватбеното меню, а именно сватбената торта. Тук цените на парче могат да варират между 4лв. и 6лв., 5лв. в големите градове и между 2лв. и 4 лв. в по-малките градове.  Ако търсите интересен модел на торта, която да има и външен вид и добър вкус, тогава цените ще  бъдат по-високи и една торта за 100 души може да струва средно между 500лв. – 700лв.  В днешно време има толкова много красиви модели сватбени торти, че е трудно човек да се въздържи, но имайте едно наум, че хубавите неща обикновено са по-скъпи. Затова приоритизирайте и решавайте смело!

Алкохол и безалкохолни

Идва и малко по-трудната част да пресметнем кой по колко ще може да изпие J  Разбира се, за всяка сватба и двете семейства пазят отлежала ракия, вино и какви ли не други напитки. Затова, ако се придържате към по-стандартния алкохол, може да нямате големи разходи. Ако искате обаче да почерпите с уиски, водка, ликьор и други напитки, ще трябва да отделите поне 500лв. до 1000лв., в зависимост от това какво искате да закупите. В голяма част от сватбените менюта има включени безалкохолни и вода, но в други няма, затова е хубаво да предвидите и още 200лв. – 300лв. за безалкохолни напитки и вода.  За да дадем една средна цена за 100 души можете да смятате че за около 10 маси ви трябват поне по 2-3 бутилки на всяка маса от всеки вид алкохол. Затова средно ви трябват 20 бутилки уиски и още 20 от друг вид алкохол. Ясно е, че цените ще варират, но така поне можете да си направите лесна сметка. Когато вземате алкохол от някой склад е хубаво да бъде на консигнация, за да може да върнете неотворените бутилки след сватбата (ако има такива разбира се).

 

Сватбени аксесоари

Тази дребна, но важна графа от сватбения бюджет включва всички дребни неща, които обаче, като се съберат, могат да достигнат до 800лв. – 1000лв.

Сватбените покани варират от 1лв. до 5лв. на бройка, но за лесна сметка ще вземем модел от 2,50лв., което прави поне 150лв. за покани.  Подаръчетата за гости са между 1,50лв. и 10лв., в зависимост от модела и доставчиците, но средно младоженците дават по 2лв. – 3 лв, което прави още 300лв. за подаръчета.  Кутия за пари, сватбена книга, чаши и други неща за ритуалите ще ви струват още около 150лв. – 200лв., и така станаха 650лв.

Допълнителни разходи, които не са валидни за всяка сватба.

Сватбен агент/организатор – някои хора имат много голямо желание и нужда да си наемат сватбен организатор, който да се погрижи за всичко преди и по време на сватбения ден, докато други не смятат този разход за оправдан. За това и не на всяка сватба има сватбен организатор. Ако вие сте един от тези клиенти, които имат нужда можете да отделите бюджет между 100 и 500лв, в зависимост от това дали искате пълна или частична организация.

Музикални и танцови шоу програми

Това е една доста популярна „екстра”, която доста младоженци избират, за да забавляват своите гости. Създава се доста настроение и емоции, така че ако и вие бихте искали да организирате нещо подобно е хубаво да отделите поне 250-300лв. като бюджет. Разбира се ценовия диапазон стига до около 500-600лв, ако искате повече танцьори и по-богата програма, но доста от популярните формации и танцови групи предлагат 10-15 мин програма за средна  цена от 300-350лв.  Ако обаче искате да организирате музикална програма с изпълнители на живо тогава бюджетите започват от 1000лв и могат да стигнат до 5000 за най-известните изпълнители  в България.

Заря

За всички любители на фойерверки и пироефекти ще споделим какви са цените на пазара, за да могат да изберат най-подходящото за тях.  За една хубава и продължителна заря цените започват от 1500 и стигат до 5000лв, но ако искате нещо по-скромно и кратно като времетраене може да намерите и за около 500-1000. Ако не разполагате с такъв бюджет, но искате да направите някакви ефекти може да използвате и летящите, хартиените фенери, които са по-евтина алтернатива.

 

Сметките не са много лесно нещо, но с търсене и сравняване на оферти всички се нарежда по местата си. След като се опитах да ви дам възможно по-подробна информация, ще направя един цялостен бюджет с усреднени цени за всички основни неща, които изброих до тук.

Примерен бюджет за сватба от 100 души, Ресторант – 5000 лв.

 • Фотограф – 900 лв.
 • DJ и водещ( или само DJ) – 650 лв.
 • Видео оператор – 1000 лв.
 • Сватбена декорация – 2000 лв.
 • Такса за сключване на църковен брак – 350лв. ( това е най-високата такса за най-популярните църкви в София като „Св. Неделя, „ Св. София” и др.)
 • Такса за сключване на граждански брак – 200 лв.
 • Рокля + аксесоари – 1500 лв.
 • Костюм + аксесоари – 1000лв.
 • Халки – 1200 лв.
 • Сватбена торта – 600 лв.
 • Алкохол – 500 -1000 лв.
 • Сватбени аксесоари – покани, подаръци за гости, , кутия, чаши и др. – 700лв.

Общо 15 200лв.

Това е един съвсем реалистичен бюджет, като от тук нататък всичко зависи от кое ще намалите или къде искате да увеличите.  Със сигурност при една средно голяма сватба от 100 души, и среден разход за ресторант между 4000лв. и 5000 лв., би било трудно да се направи сватба за под 10 000лв., но нищо не е невъзможно. Затова има сватби от 30 до 550 души и всичко зависи само и единствено от ВАС и ВАШИТЕ желания. Всеки иска една приказна сватба, затова, когато имате един ориентир, е много по-лесно да определите бюджет  и да започнете своята организация J  Успех на всички и се надявам статията да ви бъде полезна!

Comments

comments