Колко струва една сватба?

Дата: 12.06.2017; Автор: Биляна Цанева

Няма съмнение, че един от най-често задаваните въпроси от всички младоженци е именно колко би струвала една сватба.

Въпреки че е трудно да се генерализира и да се даде точен отговор на този въпрос, има определени рамки, в които може да попадне всяка една сватба. Затова, ако някой ви каже че всичко зависи от вашия избор, няма да сбърка със сигурност, но все пак има начин да се пресметне един среден бюджет, който да служи като ориентир на младоженците.

Разбира се, разликата е голяма, когато има 50 и 150 души гости, но основите разходи (фото, видео, рокля, костюм, халки, DJ)  са едни и същи и за малките, и за големите сватби. Има,  също така, и доста големи заблуди, които се разпространяват сред бъдещите младоженци, които е хубаво да не бъдат вземани под внимание. Един от тези примери е, че няма как да се направи сватба в България за под 20 000лв. Това определено не е много коректна информация, защото цените на услугите в бранша варират доста и бюджетът на всяка една сватба зависи от желанията и приоритетите на младоженците.

За всяка една сватба биха могли да се похарчат хиляди левове, но е хубаво да се има предвид, че много голяма част от българското население не разполага с 30 000 – 40 000лв за сватба. Затова аз бих искала да представя какво е моето виждане спрямо различните цени, предлагани на пазара и спрямо това, което съм забелязала, че най-често се търси от клиентите.

В следващите редове, ще се опитам да ви дам няколко съвета, за да можете сами да определите бюджета си, когато дойде време за вашия голям ден.

Преди да пристъпя към детайлите, ще изброя кои са основните разходи за почти всяка една сватба:

 • Ресторант
 • Фотограф
 • DJ и водещ( или само DJ)
 • Видео оператор
 • Сватбена декорация
 • Такса за сключване на църковен брак
 • Такса за сключване на граждански брак
 • Рокля
 • Грим и прическа на булката
 • Костюм
 • Халки
 • Сватбена торта
 • Алкохол
 • Сватбени аксесоари – покани, подаръци за гости, сватбен букет, кутия, чаши и др.

Ето и по-подроба информация за всеки от гореизброените детайли:

.

Ресторант

13254892_1177620885601883_7020174574281832413_o

Хубавите ресторанти в София, които са предпочитани за сватби, имат различни опции за сватбени менюта, като диапазона е между 40лв. и 90лв. човек. Едни от най-достъпните и най-предпочитаните ресторанти в ценовия диапазон от 40лв. до 75лв. са :

 • Ресторант „Зест“
 • „Парк Хотел Москва” – балната зала
 • „My Choice”
 • Ресторант „Акорд”
 • Ресторант „Стара София“
 • Ресторант Montesito
 • Хотел Експо

В по-високия ценови клас (над 80лв. на човек), но отново с много добра оценка от клиенти и добро обслужване са:

 • Резиденция Тера
 • Ресотрант Хилтън
 • Голф клуб „Света София“,  Равно Поле
 • Хотел „РИУ“ Правец

Когато имате цените на куверта е лесно да сметнете точния бюджет. Ако вземем пример с една средно голяма сватба от 100 души, бюджетът би бил между 4000лв. и 9000лв., в зависимост от ресторанта, който изберете.

В този пример допълнителния разход, който трябва да предвидите е еднократната такса за внасяне на алкохол, която е различна за отделните ресторанти, варирайки от 200лв. до 400 лв. Някои ресторанти нямат такива такси или въобще не позволяват внасяне на алкохол – всичко зависи от политиката на ресторанта.

Друго нещо, което трябва да предвидите e overtime към ресторанта, който навсякъде започва да се отчита след 5-тия час. Стандартният пакет на всеки ресторант е 5 астрономически часа и всеки следващ час се заплаща допълнително. Обикновено цените варират от 100лв. до 250лв. на всеки следващ час.

Ако младоженците изберат да позволят на гостите да си поръчват допълнителни напитки, които не са включени в куверта, трябва да се предвиди допълнителен бюджет.

Фотограф

На пазара вече има много добри фотографи, които предлагат високо качество и услуги. Следователно и ценовият диапазон е доста широк, затова нещата зависят от вашите желания и бюджет, който можете да отделите.

За да не генерализирам една определена сума, бих споделила, че ценовият диапазон в големите градове на страната (София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново) на голяма част от популярните фотографи варира между 1000лв. и 1500лв. за пакет от 10 часа. По-достъпните фотографи снимат на цени от 700лв. до 1000лв, средният клас са между 1100-1400лв. и най-високият ценови клас фотографи е от 1400лв. до 1800лв. за един фотограф. Като тук бих искала да спомена, че класифицирането е направено на база цени, а не на база качество на крайния продукт. Все пак не винаги цената определя качеството.

В по-малките градове в страната цените са между 500лв. и 800лв.

14666045_699090613571627_6350121932917774135_n

Видео оператор

Както и при сватбените фотографи, ценовият диапазон е сравнително голям, затова всичко зависи от вашите приоритети. Пакетите на видео операторите в големите градове на страната започват от 700лв.-800лв и могат да стигнат до 3000лв. В по-малките градове цените са от 700 до около 1200лв. Тук е хубаво да обърнете внимание на техниката с която снимат, защото доста често тя определя цената. Например заснемане с професионален фотоапарат DSLR или SLT или видеокамера с голяма матрица ще струва над 1000лв. Има и различни пакети, които предлагат фото + видео заснемане, което би могло да ви спести малко разходи. Вариантите тук са много, затова е хубаво да прецените колко е важно за вас сватбеното видео и каква е сумата, която бихте отделили. Разбира се, важно е винаги да поискате да видите няколко видеа, дори и цял филм от сватба, за да добиете представа за стила на оператора и да прецените дали ви допада. Много често цената не определя качеството – затова ви съветвам да разгледате първо клиповете и стила на работа на фотографа и тогава да проверите цената, за да имате по-обективно мнение.

DJ и сватбен водещ

За да имате една наистина незабравима и изпълнена с емоции сватба, трябва да наемете професионалисти, които да се погрижат за това. В зависимост от това дали искате да имате само DJ, който да води цялата сватба или DJ с водещ, цените в големите градове варират между 400лв. и 700лв. за пакет от 5 часа (само за DJ) и от 900лв. до 1400 за DJ с водещ. Сватбените водещи могат да бъдат наети и самостоятелно, ако вече сте избрали определен DJ, като цените варират от 350лв. до 600лв. за 5 часа. Overtime се заплаща след 5-тия час, като цените са между 80лв. и 150лв. В по-малките градове от страната цените варират от 300лв. до 500лв. за 5 часа.

dsc00747

Декорация

Това перо от бюджета е може би едно от най-трудните за пресмятане, тъй като всички зависи от големина, количество, видове цветя, брой аксесоари и други, но със сигурност след една среща между младоженците и декоратора ще бъде много лесно да се даде точна сума, която да служи като ориентир. Всяка една агенция има множество снимки с готови декорации, затова може да използвате това като референция и да искате конкретни цени за вече направени проекти. Дори, когато искате нещо съвсем индивидуално като идея, можете да получите конкретна цена.

Има много фирми, които си имат ценови лист по-който работят и с негова помощ клиентите виждат стойността на всеки един артикул и могат сами да определят бюджета си.

Ценовият диапазон между сватбените агенции тук е доста голям, за това изисква малко повече време и проучване на пазара, за да сравните цените и качеството на предлаганите услуги и да изберете своя екип. За да ви дам някакъв ориентир за бюджет за цялостна декорация ще взема пример със сватба от 100 души и семпла декорация, без прекалено много цветя и аксесоари, където имате нужда от всичко необходимо като: сватбена маса, декорация на маса за гостите, декорация за изнесен ритуал, калъфи и панделки за столовете, сватбен букет, гривни за шаферки, бутониери и букет за хвърляне. Цените ще варират между 1200 и 3000 в зависимост от агенцията, която ще изберете и цветята, които ще ползвате. Разбира се винаги може да се направи и декорация за 400-500лв, но тогава няма как да очакваме прекалено много. Безспорно цветята, които са извън сезон и е трудно да бъдат намерени ще вдигнат цената, но не прекалено драстично. Ако искате да имате по-пищна декорация, която да е един много хубав акцент от вашето сватбено тържество, бюджетът със сигурност ще надхвърли 2500- 3000лв, но тогава декорацията ще бъде ваш приоритет и ще можете да инвестирате повече средства там и да направите една наистина приказна сватба. Ще може да изберете цветни покривки, пищни аранжировки за масите на гостите.

18837020_826230694190951_1157791758105194652_o

Такса за сключване на църковен брак

В тази графа попадат разходите за такса, която трябва да заплатите за сключване на църковен брак, погача, вино, свещи и бокал, които са ви необходими за церемонията. Отново може да ви направи впечатление колко различни са цените, в зависимост от това коя църква изберете. По-малките и не толкова популярни църкви в големите градове могат да ви поискат само 50лв. – 100лв. за ритуал, докато големите и най-популярни църкви, каквито са например „Св. Неделя”, „Св. София” и други, биха ви взели между 300лв. – 400лв. Посочените цени са ориентировъчни, като зависят от това кой храм сте избрали, искате ли хор по време на церемонията, а също така и в кой ден ще бъде извършена венчавката – в делничен ден или през уикенда . Като добавите към този разход и поне още 100лв. – 150 лв. за горепосочените атрибути, които са ви необходими за ритуала, може да обобщим че максималната сума ще бъде около 500лв.

14107822_1282319248475098_5575577301277257952_o

Такса за сключване на граждански брак

Ако искате да имате една обикновена церемония само с подписване и без ритуали, сключването на граждански брак е почти безплатно. Цените са между 20лв. – 40лв., в зависимост от населеното място. От тук нататък, ако искате церемония с всички ритуали, то тогава цените варират в зависимост от това дали искате музикален съпровод, дали е в делничен или в почивен ден, дали искате допълнителни екстри и т.н. В повечето населени места в страната таксите варират от 50лв. до 150лв. При желание да имате изнесен ритуал с правна стойност, проведен от служебно лице, тогава цените са между 150лв. и 333лв. (което е цената за София). Тук трябва да се има предвид, че единствено в София няма възможност за сключване на граждански брак с правна стойност на открито. Има определени законови наредби и само граждански брак, сключен в обредния дом се счита за валиден. В днешно време много от младоженците избират вариант да сключат граждански брак в някой удобен за тях ден, да платят само 50лв. такса и да си наемат водещ за изнесен ритуал в деня на сватбата, който струва между 150лв. и 300лв., което отново излиза същото като бюджет, ако решите да повикате служебно лице от обредния дом. Всичко е въпрос на избор :)

Рокля

Това със сигурност е любимият момент на всички булки. Както при всяко едно от горепосочените пера, тук също не е лесно да се генерализира, защото моделите са изключително много и цените могат да варират от 400лв. до 5000лв. Това, което мога да споделя от моя личен опит и от разговори с нашите колеги дизайнери, е да ви кажа какъв е най-предпочитаният диапазон сред младите дами. Голямо разнообразие от рокли могат да бъдат намерени на цени от 700лв. до 1500лв. Ако искате по пищни рокли, дантели, кристални камъни и други красоти, цените стартират от поне 1500лв. и стигат до 4000лв. Ако ваш приоритет е сватбената рокля, със сигурност можете да си позволите да се поглезите и да си изберете наистина зашеметяващ модел. За дамите, които искат да направят свой собствен модел с помощта на дизайнер, цените отново варират, както и при готовите рокли. Като добавите и сватбените обувки, дамската чанта, бижу за коса и нещо малко ще увеличите бюджета с поне още 100лв. -150лв.

14890455_700821553398533_6931089210345148771_o

Костюм

Време е да поговорим и за силния пол и неговото облекло по време на сватбения ден. Тук нещата са малко по-лесни от колкото при дамите. В голяма част от известните ателиета и магазини костюмите варират между 400лв. и 1000лв. В този ценови диапазон могат да се закупят наистина хубави и интересни модели, така че според мнението на дизайнерите това е една много разумна цена за костюм. За аксесоари като обувки, вратовръзка, ръкавели, елек, папийонка и други може да отделите поне още 200лв. минимум. Разбира се, ако искате да се поглезите и да си купите костюм от известни дизайнери и по-висок клас, цените стартират от минимум 1500лв.

alex_pamela-1

Халки

Когато става дума за златото, цените винаги са високи J  Както всички знаем, цените на грам злато варират от 80лв. до 500 лв. в зависимост от каратите, изработката, цвета и т.н. Едни стандартни, изчистени сватбени халки могат да се намерят за 600лв. – 700лв., но по-разчупените модели с камъни, с два цвята злато могат да варират между 1000лв. и 3000лв. Трудно е да се даде средна цена, но много голяма част от нашите клиенти успяват да си намерят много красиви и нетрадиционни модели за около 1100лв. – 1500лв, така че може да използвате тази цена като ориентир и от там насетне да се съобразите с вашия бюджет и вкус.

14680624_699090566904965_2035108603055451467_n

Сватбена торта

Дойде моментът и за най-голямото изкушение от сватбеното меню, а именно сватбената торта. Тук цените на парче могат да варират между 4лв. и 6лв. в големите градове и между 2лв. и 4 лв. в по-малките градове. Ако търсите интересен модел на торта, която да има и външен вид и добър вкус, тогава цените ще бъдат по-високи и една торта за 100 души може да струва средно между 500лв. – 700лв. В днешно време има толкова много красиви модели сватбени торти, че е трудно човек да се въздържи, но имайте едно наум, че хубавите неща обикновено са по-скъпи. Затова приоритизирайте и решавайте смело!

18193141_809120482568639_8561726109192123954_o

Алкохол и безалкохолни

Идва и малко по-трудната част да пресметнем кой по колко ще може да изпие :) Разбира се, за всяка сватба и двете семейства пазят отлежала ракия, вино и какви ли не други напитки. Затова, ако се придържате към по-стандартния алкохол, може да нямате големи разходи. Ако искате обаче да почерпите с уиски, водка, ликьор и други напитки, ще трябва да отделите поне 500лв. до 1000лв., в зависимост от това какво искате да закупите. В голяма част от сватбените менюта има включени безалкохолни и вода, но в други няма, затова е хубаво да предвидите и още 300лв.-500лв. за безалкохолни напитки и вода.  За да дадем една средна цена за 100 души можете да смятате че за около 10 маси ви трябват поне по 2-3 бутилки на всяка маса от всеки вид алкохол. Затова средно ви трябват 20 бутилки уиски и още 20 от друг вид алкохол. Ясно е, че цените ще варират, но така поне можете да си направите лесна сметка. Когато вземате алкохол от някой склад е хубаво да бъде на консигнация, за да може да върнете неотворените бутилки след сватбата (ако има такива разбира се).

Сватбени аксесоари

Тази дребна, но важна графа от сватбения бюджет включва всички дребни неща, които обаче, като се съберат, могат да достигнат до 800лв. – 1000лв.

Сватбените покани варират от 1лв. до 5лв. на бройка, но за по-лесна сметка ще вземем модел от 2,50лв., което прави поне 150лв. за покани. Подаръчетата за гости са между 1,50лв. и 10лв., в зависимост от модела и доставчиците, но средно младоженците дават по 2лв. – 3 лв., което прави още 300лв. за подаръчета. Кутия за пари, сватбена книга, чаши и други неща за ритуалите ще ви струват още около 150лв. – 200лв., и така станаха 650лв.

Допълнителни разходи, които не са валидни за всяка сватба

 

16178390_753793808101307_6115883605290937878_o

Допълнителни разходи, които не са валидни за всяка сватба.

Сватбен агент/организатор

Някои хора имат много голямо желание и нужда да си наемат сватбен организатор, който да се погрижи за всичко преди и по време на сватбения ден, докато други не смятат този разход за оправдан. За това и не на всяка сватба има сватбен организатор. Ако вие сте един от тези клиенти, които имат нужда можете да отделите бюджет от около 500лв до 1500лв, в зависимост от това дали искате пълна или частична организация.

Музикални и танцови шоу програми

Това е една доста популярна „екстра”, която доста младоженци избират, за да забавляват своите гости. Създава се доста настроение и емоции, така че ако и вие бихте искали да организирате нещо подобно е хубаво да отделите поне 250лв. – 300лв. като бюджет. Разбира се ценовият диапазон стига до около 500лв. – 600лв. ако искате повече танцьори и по-богата програма, но доста от популярните формации и танцови групи предлагат 10-15 мин. програма за средна цена от 300лв. – 350лв. Ако обаче искате да организирате музикална програма с изпълнители на живо тогава бюджетите започват от 1000лв. и могат да стигнат до 5000лв. за най-известните изпълнители в България.

Заря

За всички любители на фойерверки и пироефекти ще споделим какви са цените на пазара, за да могат да изберат най-подходящото за тях. За една хубава и продължителна заря цените започват от 1500лв. и стигат до 5000лв., но ако искате нещо по-скромно и кратко като времетраене може да намерите и за около 500лв. – 1000лв. Ако не разполагате с такъв бюджет, но искате да направите някакви ефекти може да използвате и летящите, хартиени фенери, които са по-евтина алтернатива.

Сметките не са много лесни, но с търсене и сравняване на оферти всичко се нарежда по местата си. След като се опитах да ви дам колкото мога по-подробна информация, ще направя един цялостен бюджет с усреднени цени за всички основни неща, които изброих до тук.

Примерен бюджет за сватба от 100 души

 • Ресторант – 5000 лв.
 • Фотограф – 1000 лв.
 • DJ – 1000 лв.( с включени поне 2 часа овъртайм)
 • Видео оператор – 1200 лв.
 • Сватбена декорация – 2000 лв.
 • Такса за сключване на църковен брак – 350 ( това е най-високата такса за най-популярните църкви в София като „Св. Неделя, „ Св. София” и др.)
 • Такса за сключване на граждански брак – 200 лв.
 • Рокля + аксесоари – 1500 лв.
 • Костюм + аксесоари – 1000лв.
 • Халки – 1200 лв.
 • Сватбена торта – 600 лв.
 • Алкохол – 500 -1000 лв.
 • Сватбени аксесоари – покани, подаръци за гости, кутия, чаши и др. – 700лв.

Общо 15 500лв.

Това е един съвсем реалистичен бюджет, като от тук нататък всички зависи от това, кое ще намалите и на какво искате да наблегнете. Със сигурност при една средно голяма сватба от 100 души и среден разход за ресторант между 4000лв. и 5000 лв. би било трудно да се направи сватба за под 10 000лв., но нищо не е невъзможно. Затова има сватби от 30 до 550 души и всичко зависи само и единствено от ВАС и ВАШИТЕ желания. Всеки иска една приказна сватба, затова когато имате ориентир е много по-лесно да определите бюджет и да започнете своята организация J Успех на всички и се надявам статията да ви бъде полезна.

Снимков материал:

 • Енев Студо
 • Георги Казаков
 • Дигитал Груп Аз и Ти ЕООД
 • Фото Росен

2 thoughts on “Колко струва една сватба?

 1. Ема

  07.10.2017 в 1:53 pm

  Здравейте! Чудесна статия! Сега започвам организация, а времето ни е наистина малко. Затова насоките, които давате, са ни в голяма помощ. Благодаря! Поздрав

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better